Jouw missie in de job

Je bent het wiskundig brein voor de verzekeringsmaatschappij. Op basis van je analyses en actuariële studies reik je het management beslissingstools en boordtabellen aan, waardoor zij in staat zijn weloverwogen adviezen over de verzekeringsproducten te formuleren.

Jouw opdrachten

  • Je voert actuariële en financiële berekeningen uit, je maakt simulaties en je formuleert voorstellen met betrekking tot de verzekeringsproducten. Je zoekt eveneens naar mogelijke risico’s.
  • Je verzamelt, controleert en actualiseert brutogegevens en statistieken.
  • Je ontwikkelt, valideert en actualiseert de actuariële berekeningsmodellen.
  • Je analyseert en maakt rentabiliteitstudies op met betrekking tot tariferingen van de verzekeringsproducten.
  • Over dit alles maak je overzichtelijke rapporten en formuleer je adviezen ter ondersteuning van managementbeslissingen.

Jouw competenties

  • Met je wiskundige en/of economische achtergrond heb je een grondige kennis van actuariële technieken, statistiek en financiële rapporteringtechnieken.
  • Je kent de verzekeringsproducten door en door. Je bent eveneens vertrouwd met verzekeringstechnieken en regelgeving. Je analyses, berekeningen, studies en aanbevelingen zijn van kritiek belang, daarom is het cruciaal om alle informatiebronnen en data telkens weer accuraat te controleren en kritisch te beoordelen op betrouwbaarheid en relevantie.
  • Je hebt uiteraard een sterk analytisch vermogen. Als actuaris maak je complexe data-analyses vanuit diverse invalshoeken. Je genereert hiervoor de meest complexe data uit databanken en bewerkt deze met de meest ingewikkelde formules en functies in rekenbladen. Uiteraard ken je ook grondig de ICT- beheersystemen van de onderneming.
  • Belangrijk is ook dat je cijfers doet spreken. Je verwerkt, structureert en presenteert complexe cijferresultaten op een logische, overzichtelijke en visuele wijze, met oog voor elk detail. Je vertaalt ook deze actuariële informatie in verstaanbare taal voor het management.
  • Op basis van je actuariële kennis en ervaring, formuleer je heldere en gegronde adviezen.
  • Je werkt zowel zelfstandig als in teamverband en je deelt jouw expertise met collega’s.
  • Je spreekt en schrijft correct in het Frans en in het Engels.

Jouw doorgroeikansen

Als studiegelastigde actuariaat kies je voor specialisatie, verdieping of verbreding.

  • Je kunt verder evolueren in actuariële studies en hierin de topexpert worden, ofwel overstappen naar andere gespecialiseerde financiële functies zoals auditor, ALM of riskmanager.
  • Je bent ook gegeerd als expert bij productontwikkeling en uiteraard kun je ook in deze functie verder evolueren.
  • Als je sterk bent in het coachen van collega’s kan je teamleader worden. Eens je de nodige management- en people skills hebt kun je verder doorgroeien naar een leidinggevende of een strategische functie binnen de maatschappij.

Jouw competenties voor een blijvende inzetbaarheid in de toekomst

  • De verzekeringsonderneming is in volle transitie: nieuwe businessmodellen, verzekeringsproducten, diensten en distributiekanalen met aandacht voor ‘extended services’ worden geïntroduceerd. Vanuit je rol ga je deelnemen aan het verfijnen van het verzekeringsaanbod, hierbij geef je aandacht aan rentabiliteit, kostenbeheersing, schaalvoordelen, efficiëntie van verzekeringsprocessen doorheen de volledige keten.
  • Je gaat hiertoe complexere databanken opzetten, nieuwe soorten data zoeken uit toegankelijke bronnen zoals sociale netwerken en informatieplatformen over het gedrag van verzekeringsconsumenten. Dankzij deze informatie kunnen verzekeringsproducten, contractvoorwaarden, garanties en tariferingen worden verfijnd.
  • Je volgt de evoluties in actuariële studies en berekeningen. Je verdiept je in data science en data engineering.
  • Je gaat toenemend gebruik maken van innovatieve datamanagementsystemen gebaseerd op complexe algoritmen, big data en AI. Je zal deze technologieën inzetten om ‘slimmere’ data te vergaren, modeleringen op te zetten, risico’s te kwalificeren, voorspellingen te maken zodat de verzekeringsprocessen verbeterd worden.
  • Je volgt de regelgeving op rond controle- en rapporteringsvereisten, riskmanagement, compliance, gegevensbeveiliging, fraudedetectie (bv. Solvency, IFRS, Information Security) en houdt hiermee rekening in je analyses en adviezen.
  • Je bent sterk in het ontwikkelen van vernieuwende concepten, het opzetten van analyse- en berekeningsmodellen en het betekenis geven aan cijfers.
  • Je werkt samen met multidisciplinaire teams bij de ontwikkeling van nieuwe verzekeringsproducten of de optimalisering van bestaande verzekeringsproducten.
  • Je bent thuis in productmanagement.
  • Engels is je werktaal.

Persoonlijke doeltreffendheid en veranderingszin zijn een must voor de toekomst. Dat betekent dat je:

  • graag zelfstandig werkt en tegelijk een teamspeler bent, ook in een digitale werkomgeving;
  • open staat voor feedback en je aandacht hebt voor je persoonlijke groei en inzetbaarheid;
  • open staat voor nieuwe zaken en leergierig bent. Je omarmt eveneens digitale ontwikkelingen;
  • veerkrachtig en persoonlijk in balans blijft in een verzekeringswereld in volle transitie;
  • de creativiteit waardeert van een multiculturele en intergenerationele werksetting.

Learn and Evolve – met Fopas

Is de verzekeringswereld jouw ding? Lees en leer er dan meer over op onze websites. Volg de trends op via Observo en consulteer het leerprogramma van Fopas. Zo blijf je continu op de hoogte van de sector.

 

Digitale transformatie in Verzekeringen

De digitale IT ontwikkelingen en nieuwe niche spelers (FinTech) zullen de financiële sector veranderen. De banken, de verzekeringen zoals we die nu kennen, zullen niet gespaard blijven. Dergelijke evoluties kennen we al vanuit andere sectoren. Een voorbeeld zijn...
Read More

Leerbereidheid en mediawijsheid in de verzekeringssector

Fopas voerde 2 onderzoeken uit bij plus 45-jarige en min 35-jarige ex-deelnemers aan Fopas opleidingen, telkens zo’n 8.200 medewerkers uit de verzekeringssector (2012 -2013): Enquête Leerbereidheid Enquête Mediawijsheid De resultaten van deze enquêtes vindt u...
Read More

Welke learning – topics leven in verzekeringen?

U vindt een synthese (UK) van de belangrijkste leerthema’s bevraagd in een beknopte studie bij 50 respondenten uit de verzekeringssector (50% HR, 21% mgt en  33% andere medewerkers)….
Read More

Get to know: data experten allerhande

What’s in a name? Know the differences between a Big Data Specialist, a Data Scientist, a Data Analyst Het aantal data groeit exponentieel. Denk alleen maar aan de gegevens die Google, Facebook, LinkedIn bijhouden over hun leden. Ook de verzekeringssector...
Read More

Take care of your digital life! Nu met het Fopas programma

‘Digital life’ beleven we samen  – zowel in de job als privé Voor beginners en voor allen die al digitale stappen zetten. Blijf bij! Inspiratie vind je in het Programma van Fopas.   Leerdomein Categorie Competentie (# leervormen)...
Read More

De toekomst begint vandaag. Het verzekeringsconcept ‘Peer to Peer’

Friendinsurance (Duitsland), Peercover (USA), Guevara (Verenigd Koninkrijk), insPeer (Frankrijk): doen die namen bij u een belletje rinkelen? Deze namen, voorgesteld als alternatieven voor of als de toekomst van het verzekeringswezen, verwijzen naar digitale...
Read More

Sector Study – Verzekerd op weg naar 2020

Voorstelling/Présentation Rapport – Sector Studie/Etude Sectorielle 2012 (399 downloads) First steps towards Future 2020 – Fopas Event 22/01/2013 Next-steps-Fopas from 2013…
Read More

Zelfleiderschap. Het einde van de leidinggevende?

    Zelfsturing, zelfmanagement, zelfleiderschap zijn nuances in wat in toenemende mate van medewerkers verwacht wordt. Initiatief en verantwoordelijkheid winnen het van volgen en doen wat er gezegd wordt. Een beweging die in een stroomversnelling komt...
Read More

Zelfsturing & -organisatie in de sector

Evolutie in de organisatie van het werk Zelfsturende teams – een topic dat in toenemende mate zijn intrede doet in de verzekeringssector. In het verre verlengstuk ervan kan inspiratie gevonden worden in de organisatieprincipes van Ricardo Semler, CEO Semco...
Read More

Kerncompetenties toekomstige leiders. Wat betekent dit vandaag naar “development” van huidige en nieuwe leidinggevenden in de verzekeringssector?

‘Uitstromende baby-boomers’ zijn niet enkel een aandachtspunt in ons ‘oude continent’:  het U.S. Bureau of Labor Statistics toonde onlangs aan dat tegen 2020 een vierde van de werkkracht ouder dan 55 jaar zal zijn. In dit kader heeft recent onderzoek...
Read More